A Hungarian Startup University Program ösztöndíjas hallgatói mutatták be ötleteiket a Pannon Egyetemen megrendezett HSUP Pitch Day keretében.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Nemzeti Innovációs Ügynökség által támogatott Hungarian Startup University Program (HSUP) 2023/24-as tanéve 2024 júniusában zárul.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar a résztvevők számára a program zárásaként 2024. május 30-án Pannon Pitch Day-t szervezett, ahol a csapatok az előző félévben továbbjutó ötleteik megvalósítását és terveit mutatták be külső szakmai zsűri előtt.

A rendezvényen 5 csapat mutatkozott be. A szakmai zsűri a pitchek után kérdésekkel bombázta, illetve a rendezvény végén számos szakmai tanáccsal is ellátta a csapatokat, amelyek között voltak, akik már ajánlatokat is kaptak a folytatásra. Az ötletek kidolgozásához a hallgatók ebben a félévben ösztöndíj támogatásban részesültek. A programon részt vettek a helyi startup ökoszisztéma képviselői, szereplői is, akikkel a rendezvény után találkozhattak a résztvevők.

A HSUP egy két féléves e-learning tárgy, amelynek első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése került a fókuszba, míg a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatták el a hallgatók a felajánlott tárgyak keretében.

A HSUP nem egy hagyományos egyetemi kurzus, ahhoz, hogy a hallgatók előrehaladásukról visszajelzést kaphassanak, minden modul végén egy modulzáró tesztet írtak. Ezek teljesítésén túl az első félévben a hallgatóknak egy one-pager formájában kellett bemutatniuk innovatív ötletüket, amelyet szakmai zsűri rangsorolt és beszámoló után tett javaslatot a továbbjutásra. Azoknak, akik a kurzust a második félévben is folytatni kívánták, ennek első bemutatható verzióját meg is kellett valósítaniuk.

A második félévben a továbbjutó ötlet megvalósításához a hallgatók ösztöndíj formájában anyagi támogatásban részesültek, ehhez csapatokba szerveződve a továbbjutó ötletekkel kellett foglalkozniuk. A csapatoknak egy előrehaladási jelentést, progress reportot kellett készíteniük, valamint projektjüket félév során mentorok és szakmai előadások és előadók segítették.

Hungarian Startup University Program megvalósítása a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetem 9 999 997 Ft támogatásban részesült a Hungarian Startup University Programból.

A STARTUP-2024-HSUP-017 azonosítószámú a „Hungarian Startup University Program megvalósítása a Pannon Egyetemen” című projekt 2024.02.01 és 2024.06.30 között zajlik a Gazdaságtudomány Karon.

A projekt fő célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és a startupok működésével egy e-learning platformon keresztül. A HSUP egy két féléves e-learning tárgy, amelynek első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a második félévben egy innovatív vállalkozás felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatnak el a hallgatók.  Az első félév végén a vizsga mellett a hallgatók vállalkozási ötletükről egy one-pagert készítenek, amelyen a második félév során egyetemük javaslatára és az NKFIH részéről az egyetem részére nyújtott ösztöndíj támogatásával dolgozhatnak. A tavaszi félévben 41 fő vette fel a tárgyat, amelyből 20 fő csapathoz is csatlakozott. A projekt tárgya a program nyertes vállalkozási ötleteinek kiválasztása, az ötletek kidolgozásának, hallgatói csapatok előrehaladásának támogatása és az ösztöndíj-támogatási elemének lebonyolítása a Pannon Egyetemen.

A STARTUP-2024-HSUP-017 azonosító számú projekt a Nemzeti Innovációs Ügynökség közreműködésével, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból valósult meg.