A Gazdaságtudományi Kar számos tantárgy oktatása során, valamint a Helyben a Hely(i)ért Kutatócsoport működtetésével is felhívja a figyelmet a helyi gazdaságfejlesztés, a helyi termékek fontosságára. Éppen ezért nagy örömünkre szolgált Tapolca Város Önkormányzatának felkérése az “Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” című projektben történő közreműködésre.
Tapolca Város Önkormányzata által vezetett partnerség a HU11-012-A1-2013 azonosítószámú, “Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” című pályázati program megvalósításán dolgozik négy hazai és két norvég partnerrel közösen. A program célja annak feltárása, hogyan lehetne a tapolcai és térségi helyi termékek értékesítési lehetőségeit bővíteni, piacra jutását elősegíteni, a helyi termékek felhasználásának arányát növelni a fogyasztásban.
Az “Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” című projekt egyik eleme, hogy a középiskolásokban a vállalkozói szemléletmódot kialakítsák, erősítsék. A programba a tapolcai Batsányi János Gimnázium diákjai kapcsolódtak be. A cél az volt, hogy a gimnazisták a minimális elméleti tudásátadást követően a gyakorlatban megmutassák, mennyire kreatívak, innovatívak a helyi termékek fejlesztése, értékesítése terén.
A Gazdaságtudományi Kar Csizmadiáné Dr. Czuppon Viktória egyetemi docens vezetésével kapcsolódott be a projektbe. Dr. Dániel Zoltán András adjunktus és Gyenei Orsolya mesterszakos hallgató két alkalommal tartott elméleti órát a Batsányi János Gimnázium diákjaiból álló nyolc csapatnak. A tréningeken többek között költségkalkulációval, értékesítésösztönzéssel, kommunikációval, termékfejlesztéssel kapcsolatos hasznos ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők.
Ezt követően került sor a gyakorlati munkára, amely során a csapatok munkáját a Gazdaságtudomány Kar mentorai támogatták. A mentori szerepet Dr. Dániel Zoltán András adjunktus, valamint a Zaránd Szilvia és Takács Tímea, a Kar hallgatói töltötték be.
A csapatok feladata az volt, hogy egy, a tapolcai piacon árusító termelővel együttműködve kidolgozzanak egy új terméket, vagy egy meglévő terméket továbbfejlesszenek, megújítsanak. A hangsúly az innováción volt. A termékfejlesztés menetét pedig egy kisfilmen kellett megörökíteniük.
2017. március 24-én került sor a megmérettetésre a tapolcai piacon. Minden csapat a helyi termelővel közösen egy standon mutatta be termékét, ahol kóstolásra és eladásra is sor került. A “vásáron” jelen volt Dr. Kovács Zoltán a Gazdaságtudományi Kar dékánja, aki egyben a csapatokat értékelő zsűri elnöki tisztjét is betöltötte, valamint Csizmadiáné Dr. Czuppon Viktória, Dr. Dániel Zoltán András és a hallgatói mentorok.
A versenyző csapatok rendkívül sikeres napot zártak, sokuknak a teljes árukészletük elfogyott. A zsűri nagy szakértelemmel és mindenre kiterjerjedő figyelemmel pontozott. Az eredményhirdetésre a gimnáziumban került sor.
Az első helyezett, aki az önkormányzat által felajánlott 100.000 Ft-ot elnyerte, a “Jövő Nemzedéke” csapat lett, akikett az ukki Bébic Szociális Szövetkezet segített a szakmai munkában. A csapat által fejlesztett “Egészség Koktél” italok rendkívül népszerűnek bizonyultak, 45 perc alatt az egész készletet eladták a piacon.
Második helyen a “Kiskirálylányok” csapata végzett, akik saját, “Bombajó Robbanó” elnevezésű fürdőgolyót fejlesztettek ki.
Harmadik helyen végzett a “Gyakornokok” elnevezésű csapat, akik egészséges és nagyon népszerű, helyben sütött zöldség chipsszel kápráztatták el a közönséget.
A Gazdaságtudományi Kar “Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” programban résztvevő oktatói és hallgatói rendkívül pozitív tapasztalatokat szereztek a Batsányi János Gimnázium diákjaival folytatott közös munka során. A diákok nagyon lelkesek és kreatívak voltak. A helyezetteknek és minden résztvevő csapatnak ezúton is gratulálunk, további sok sikert kívánunk.
A Tapolca TV által a projektről készített beszámoló 6:27 perctől látható a videóban.